Årsmöte 18/9

Kallelse till årsmöte 2017 med riksorganisationen VITA Nykter

När: Måndagen den 18 september kl.18.00
Plats: MHF, Hammarby Fabriksväg 25, Stockholm

Program:
18.00 Välkommen och enklare förtäring
18.15 Årmötesförhandlingar

VITA Nykter bjuder på förtäring varför vi önskar att ni anmäler er till Anette Kyhlström, via e-post till anette@vitanykter.se eller telefon 070-61 88 60 senast 11/9. Närvaro-, yttrande-, förslags- och rösträtt vid årsmöte tillkommer varje medlemsorganisation i VITA Nykter. Varje medlemsorganisation har en röst. Alla personer som är VITA-supporters har rätt att delta vid årsmötet med yttrande- och förslagsrätt.

TACK!
Vi vill också passa på att tacka alla medlemsorganisationer för att ni har certifierat era lokaler med VITA-hjärtat. VITA-hjärtat visar att ni erbjuder en alkoholfri miljö med hjärta för Glömda barn och nyktra alkoholister.

Hjärtligt välkomna till årsmötet!

VITA Nykters styrelse
gm Göran Sydhage, ordförande

VITA Nykters projekt fortsätter 2015!

-1

VITA Nykters projekt med fokus på barn som växer upp med missbruk och alkoholfria miljöer har glädjande beviljats fortsatt stöd under 2015.

Med stöd av bl a Folkhälsomyndigheten, Stiftelsen Ansvar för framtiden och Oscar Hirsch fond kan församlingar utbildas, certifieras och därmed hjälpa fler barn som växer upp i missbruk.

Kontakta oss om din församling vill genomföra utbildningen Spela roll som bygger på casemetodik eller om ni vill certifiera er lokal med VITA-hjärtat.

Vecka 7 – kampanjvecka!

Vita hjärtat

Vecka 7 (9-15/2 år 2015)  utropades för några år sedan av EU som en s.k. uppmärksamhetsvecka för barn och ungdomars utsatthet för alkohol-och drogmissbruk. I Sverige är vecka 7 nu en kampanjvecka som nykterhetsrörelsen, myndigheter och kommuner fyller med innehåll. I år är temat Spela roll!

Vi i VITA Nykter genomför därför en särskild kampanj för att få församlingar att certifiera sina lokaler som miljöer med hjärta för glömda barn och nyktra alkoholister. Vad passar bättre än att ”hjärtmärka” dvs certifiera sin lokal samma vecka som Alla hjärtans dag infaller?

Läs mer om hur man certifierar sin lokal här.

 

 

 

 

Boka in VITA Nykters årsmöte 2015

Den 21 mars kl.10.30-15.30 genomför VITA Nykter sitt årsmöte i Stockholm.

Alla medlemsorganisationer har en röst. VITA-supporters har rätt att delta vid årsmöte med yttrande- och förslagsrätt.

Valbara till uppdrag i VITA Nykter är representanter från medlemsorganisationer och VITAsupporters.

I samband med årsmötet genomförs en utbildningsaktivitet. Särskild inbjudan kommer.

Behöver ni utbildning?

2014-04-26 13.53.40 HDRVITA Nykter har tagit fram en endagsutbildning för församlingar om hur man gör skillnad för barn som växer upp i missbruksmiljöer. Vi vet från forskning att cirka 385 000 barn i Sverige växer upp i ett hem där någon dricker för mycket. Det betyder att var femte barn har en lite tuffare livssituation än andra barn. Dessa barn finns i alla former av barn- och ungdomsverksamhet, även i olika kyrkor och samfunds församlingar.

VITA Nykters utbildning innehåller en del där vi förmedlar kunskap om barn till missbrukare och deras överlevnadsstrategier och en del med casemetodik där deltagarna själva hittar lösningar på vanliga situationer.

Utbildning är normalt kostnadsfri eftersom VITA Nykter fått bidrag från Folkhälsomyndigheten.

Behöver ni utbildningen? Hör av er till verksamhetsansvarig Anette Kyhlström via anette@vitanykter.se eller 070-761 88 60.

VITA Nykter goes international!

Dekaler NorskaVår idé om att certifiera kristna lokaler med det vita hjärtat för att visa att de är alkoholfria och därmed välkomnar barn och nyktra alkoholister sprider sig nu över världen. Kyrkor i Norge vill nu också bli certifierade. Vi välkomnar alla kyrkor, församlingar och kristna organisationer att ta ställning och visa att vi har hjärta för dem som mest behöver det!

VITA Nykters nya ordförande

göransydhage_5044_mindre

årsmötet i torsdags valdes Göran Sydhage till ny ordförande för riksföreningen VITA Nykter. Göran Sydhage efterträder Sten-Gunnar Hedin som varit ordförande sedan riksföreningens start för sex år sedan.

-Fakta är att minst 385 000 barn i Sverige växer upp i familjer med missbruk eller riskbruk. Det är ett starkt skäl till att församlingar behöver ha kunskap om och ett engagemang i alkoholfrågan, säger Göran Sydhage, nyvald ordförande.

-Vi möter många missbrukare, deras anhöriga och barn i kyrkor och samfund. Församlingar måste generellt bli bättre på att förebygga missbruk och bemöta missbrukare, anhöriga och barn till missbrukare. Vårt mål är att kyrkorna i Sverige ska vara alkoholfria zoner, fortsätter Sydhage.

-År 2014 satsar VITA Nykter en miljon kronor på att sprida våra metoder i församlingar. Vi har fått projektbidrag och stöd från stiftelser som också tycker det vi gör är viktigt. Kontakta oss gärna om du behöver hjälp eller inspiration i din församling, säger Göran.

Bakgrund Göran Sydhage
Göran Sydhage bor i Stockholm och arbetar till vardags på Kristdemokraternas partikansli. Han bodde tidigare i Örnsköldsvik där han arbetade som bilförsäljare men också hade ett stort ideellt engagemang i pingstkyrkan och i Kristdemokraterna. Göran har också ett stort musikengagemang och spelar bland annat i Citybrass, Huddinge Storband och Air Big Band. Den helnyktra livsstilen är naturlig för Göran eftersom engagemang för utsatta människor alltid präglat honom och den miljö han växte upp i.

Styrelse för VITA Nykter 2014
Ordförande Göran Sydhage
Vice ordförande Sofia Modigh
Styrelseledamöter
Annelie Svensson
Anette Kyhlström
Pär Hammarberg
Carl-Gustaf Severin
Sten-Gunnar Hedin

Mer information

Göran Sydhage 0767-61 63 18
Epost goran@vitanykter.se

Gör Skillnad – Spela roll!

vinjett_barnVITA Nykter har tagit fram en utbildning för församlingar om hur man gör skillnad för barn som växer upp i missbruksmiljöer. Vi vet från forskning att cirka 385 000 barn i Sverige växer upp i ett hem där någon dricker för mycket. Det betyder att var femte barn har en lite tuffare livssituation än andra barn. Dessa barn finns i alla former av barn- och ungdomsverksamhet även i olika kyrkor och samfunds församlingar. Därför är det viktigt att församlingar av alla slag lär sig mer om hur man kan se och möta dessa barns behov. Genom utbildningen Gör Skillnad – Spela roll erbjuder vi med hjälp av casemetodik engagerade i församlingar att lära sig mig.

Utbildningen genomförs tack vare projektbidrag från Statens Folkhälsoinstitut. Utbildningar har under hösten 2013 genomförts i Stockholm, Varberg, Tranås och Södertälje med deltagare från ca 50 församlingar. Fler utbildningar kommer att genomföras under 2014.

Kontakta Anette Kyhlström om du är intresserad och vill ha mer information.